Kontaktirajte nas na tel: (011) 2432 473, (066) 820 5027, radnim danima 9–15h|centar@medijacija.org

Promocija medijacije

||Promocija medijacije
Promocija medijacije 2018-04-18T04:59:30+02:00

Koje su dobiti od medijacije za građane, a koje za advokate, sudove i same medijatore?

Dobit za građane:

Medijacija je brži i jeftiniji postupak od sudskog. U medijaciji  strane kontrolišu postupak i postižu rešenje u obostranom interesu, uz pomoć medijatora koji im pomaže u pregovorima.

Dobit za sudove:

Slanjem predmeta na medijaciju sudovi  se rasterećuju postojećih predmeta i smanjuju broj novih predmeta, jer medijaciji ima kapacitet da popravi odnose među ljudima.

Dobit za advokate:

Medijacija omogućava brže i jeftinije rešenje spora njihovim klijentima, a njima štedi vreme, oslobađa ih   pisanja podnesaka, rasterećuje  odlaska u sudove, čekanja u sudskim hodnicima, odloženih rasprava i neizvesnog ishoda spora koji vode i objašnjenja klijentu zašto je izugubio spor i u slučaju kada je od početka ubeđen da je u pravu. Advokati imaju svoju vrlo značajnu ulogu u samom postupku medijacije i sastoji se u pravnoj podršci koju pružaju klijentima i davanje saveta koji pomažu tokom postupka medijacije, postizanja i pisanja sporazuma.

Dobit za  medijatore:

Medijacija je  postupak koji humanizuje pravo  i omogućava lakši dolazak do pravde, što medijatoru pruža profesionalnu satisfakciju , omogućava i ekonomski efekat za umešnost i trud.