Kontaktirajte nas na tel: (011) 2432 473, (066) 820 5027, radnim danima 9–15h|centar@medijacija.org
|Sastanak predstavnika Centra sa sudijama iz Požarevca, Gradišta i Petrovca na Mlavi

Sastanak predstavnika Centra sa sudijama iz Požarevca, Gradišta i Petrovca na Mlavi

2018-05-23T17:30:05+02:00 16. maja 2018.|

U sredu, 16. maja održan je sastanak predstavnika Centra, Gordane Mihailović i Ljiljane Blagojević  sa sudijama Višeg i Osnovnog suda u Požarevcu, Osnovnog suda u Gradištu i Osnovnog suda u Petrovcu na Mlavi. Tema sastanka je bila uspostavljanje saradnje u skladu sa Uputstvom Ministarstva pravde, Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva.

Na sastanku je bilo reči o samom institutu medijacije koji je novina za ove sudove, a predstavnice Centra su govorile o prednostima navedenog instituta i kako medijacija može biti korisna ne samo sudovima već i strankama i advokatima u postupku.

Neke sudije, s dugogodišnjim iskustvom  su  izrazile  želju da se bave medijacijom kada odu u penziju, što je jako dobro i višestruko korisno rešenje. U pitanju stručnjaci sa velikim radnim i životnim iskustvom, od autoriteta u svojim sredinama, koji će uz obuku,  brzo biti osposobljeni da vode kvalitetne i uspešne medijacije, a svojim autoritetom mogu pomoći da se ovaj institut ugradi kao efikasan i koristan.

Zajednički zaključak sastanka je da će  medijacija zaživeti kada svi relevantni subjekti – država, sudije, stranke, advokati i medijatori, nađu interes u njoj i kada se uspostavi pravična ravnoteža tih interesa.

Svi sudovi su prihvatili Protokol o saradnji sa Centrom za medijaciju.