Kontaktirajte nas na tel: (011) 2432 473, (066) 820 5027, radnim danima 9–15h|centar@medijacija.org
|Skupština Asocijacije medijatora Srbije

Skupština Asocijacije medijatora Srbije

2020-02-14T19:21:38+01:00 12. februara 2020.|

Skupština Asocijacije medijatora Srbije održana je 14. novembra 2019. godine u Beogradu. Veliki broj medijatora, članova i dragih kolega se odazvao pozivu i učestvovao u radu Skupštine. Sednicu Skupštine je otvorila Gordana Mihailović, dosadašnja direktorka i kandidat za predsednicu Skupštine AMS.

Na ovoj Skupštini su se razmatrale dosadašnje aktivnosti Asocijacije medijatora i Centra za medijaciju, kakva je primena medijacije u praksi, koje su aktivnosti sprovedene u proteklom periodu i mogućnosti za unapređenje prakse. Poseban akcenat na Skupštini stavljen je na modalitete uključivanja članova u rad Centra za medijaciju. Pri tom su prisutni davali svoje predloge kako vide rad AMS u narednom periodu i kako unaprediti rad Centra za medijaciju.

Posebna zahvalnost upućena je JP Službeni glasnik i njegovom Centru za edukaciju i Ani Popović, koji već godinama nesebično pomažu i pružaju veliku podršku Asocijaciji medijatora Srbije.

Asocijacija je u proteklom periodu potpisala Protokola o saradnji sa velikim brojem sudova u Srbiji, što je značajan pokazatelj podrške Asocijaciji medijatora. Gordana Mihailović je u ime Asocijacije pozvala članove da uzmu aktivno učešće u praksi i promociji medijacije i predložila formiranje radnih grupa u tu svrhu, te je povedena diskusija u vezi sa načinom formiranja radnih grupa, koje bi u najkraćem periodu trebalo da započnu svoj rad.

Na Skupštini je usvojen i predlog za održavanje stručnih radionica na kojima bi se usavršavali članovi i ostali zainteresovani medijatori i na taj način bi održavali kontinuitet u radu. Predlog je sa velikim zadovoljstvom prihvaćen od strane članova. Planirano je da se stručni skupovi održavaju što češće (ako postoje uslovi – jednom mesečno) i da budu tematski određeni uz obavezan prikaz slučaja iz prakse. Prvi skup bi trebalo da se održi u decembru mesecu. 

Članovima i ostalim učesnicima je predstavljen predlog novog rukovodstva Asocijacije medijatora Srbije. Prisutnima se obratila Vera Despotović, koja je predložena za direktorku AMS, iznoseći svoja iskustva i primere, kao i predloge za unapređenje medijacije u okviru Centra i ukazala na značaj nastavljanja aktivnosti Asocijacije u kome će članovi svojim aktivnim učešćem u radnim grupama dati veliki doprinos u unapređenju i poboljšanju medijacije danas u Srbiji.

Na Skupštini su i prisutni aktivno učestvovali u raspravi pa se moglo čuti o medijaciji u obrazovanju i školama, načinima primene vršnjačke medijacije i njene zastupljenosti u školama i pozitivnim ishodima ovakvog vida medijacije i dobroj prihvaćenosti u školama i okruženju. Takođe, prisutni su informisani i o saradnji Privrednog suda i Asocijacije. O značaju medijacije i njenoj primeni u vezi sa savetovalištem za brak i porodicu, kao i o odnosu medijacije i porodice govorila je Maja Žegarac, koja je predložena za novu predsednicu Upravnog odbora Asocijacije. 

Galerija fotografija